Zvieratká okolo nás – sokol sťahovavý

Zvieratká okolo nás – sokol sťahovavý

2262
0
ZDIEĽAŤ
falco peregrinus

Sokol sťahovavý – falco peregrinus, obýva celú Európu, od nehostinných vrchovín až po skalnaté pobrežia. Tiež ho môžeme nájsť v Ázií, Severnej i Južnej Amerike, v Afrike a v Austrálii. V európskych krajinách patrí k obzvlášť chráneným vtákom.

Sokol je samotár. Jeho potravou sú iné vtáky. Môže sa dožiť až okolo 20 rokov. Samček je menší než samička.

Mimo obdobia hniezdenia môžeme sokoly pozorovať pri ústiach riek alebo pri iných veľkých vodných plochách, kde lovia bahniaky alebo kačice.

sokol

Vo vnútrozemí sokol hniezdi na strmých skalnatých stenách v údoliach riek alebo v starých lomoch. Sokol, už podľa svojho mena, je sťahovavý vták. Na území strednej Európy sú sťahovavé iba mladé vtáky, tie staršie ostávajú v blízkosti svojho hniezda.

Sokoly vytvárajú páry na celý život. Počas párenia si nestavia hniezdo, vajca kladú do plytkých vyhĺbenín na holej zemi alebo do cudzích hniezd. Znášať začína koncom marca. Znášku tvoria 3 až 4 biele červeno-hnedo škvrnité vajíčka. Po vyliahnutí sa o ne stará samica, kým samec loví potravu.

Na slovensku žije poddruh sokola, sokol sťahovavý eurosibírsky – falco peregrinus peregrinus.

zdroje: dravce.sk/chvu/index.php/fotogaleria/category/11-sokol-stahovavy

lovuzdar.sk/userfiles/foto/13383/107396/dsc_0533_jpg

ZDIEĽAŤ
Predchádzajúci článokPúšte a polopúšte
ďalší článokBežce: Pštrosy
Mojím koníčkom je písanie, chov mačiek a maľovanie obrazov. K pohybovým aktivitám patrí honba za peknými fotografiami prírody či zvierat. Inak k smrti rada čítam - police plné kníh a voľný poukaz na nákup časopisov - to sú moje sny.

BEZ KOMENTÁRA

ZANECHAŤ ODPOVEĎ