Zvieratká okolo nás – líška

Zvieratká okolo nás – líška

4281
0
ZDIEĽAŤ
vulpes vulpes

Líška hrdzavá – vulpes vulpes, patrí do čeľade psovité, kde nájdeme aj vlka či psa.

Na líšku hrdzavú môžete naraziť v Európe, Ázii, severnej Amerike, severnej Afrike ale aj v Austrálii, kde bola umelo vysadená.

Je veľmi prispôsobivá, preto ju môžete nájsť v lese, na pastvinách, poliach a dokonca aj v mestách.

Líška je samotár, loviaci v noci a za súmraku, no v období párenia vedie príkladný rodinný život. Pári sa raz do roka a to v období január – február. Noru si vyhrabe pod koreňmi stromov, v stráni, či zaberie noru iného zvieraťa. V nej znesie na svet 4 až 5 mláďat. V čase, keď sú ešte mláďatá bezbranné, sa o ne stará samica a samec jej nosí potravu.

Potravu líšky tvoria králiky, vtáky, hlodavce, hmyz, dážďovky a lesné  plody.

Líška hrdzavá sa dožíva 18 mesiacov až dva roky, no v zajatí aj 14 rokov.

Jej blízky príbuzný sú: líška polárna, líška krátkouchá, líška horská, líška pampová a mnoho ďalších 🙂

zdroje: obrazky.vychytane.sk/p/903/liska.html

BEZ KOMENTÁRA

ZANECHAŤ ODPOVEĎ