Zvieratká okolo nás – drozd čierny

Zvieratká okolo nás – drozd čierny

3216
0
ZDIEĽAŤ
turdus merula

Drozd čierny – turdus merula, obýva celú Európu a Južnú Áziu. Bol dovezený aj do Austrálie a na Nový Zéland. Je veľmi prispôsobivý, čo sa prejavuje tak, že počas zimy sa stáva všežravcom, či tak že sa prispôsobí akémukoľvek životnému prostrediu. Neprekáža mu ľudská spoločnosť – preto je vďačným objektom fotografov.

Jednou zo zvláštností tohoto vtáka je, že kým samec je celý čierny, tak samica a aj mláďatá sú hnedé. Samica má na hrudi hnedé bodky či škvrnky. Tento druh vo svojej krajine prezimuje, no samice s mladými vtákmi zvyknú odlietať do teplých krajín.

Drozd hniezdi dva až štyri razy do roka. Hniezdo si postaví všade tam, kde mu to vyhovuje – najčastejšie v kríkoch a na stromoch. Nepohrdne ani skrytým výklenkom dakde v stene. Hniezdo stavia samica, je čašovitého tvaru, spevnené blatom a vystlané lístím spolu s trávou. Do hniezda nakladie 4 až 6 vajec. Tie sú modrozelené s hrdzavými škvrnami.

Drozd čierny má rád dážďovky, hmyz, červce, semená a ovocie. Môže sa dožiť až 20 rokov.

Jeho príbuznými z rodu drozdovitých sú: drozd plavý, drozd spevavý európsky a drozd čvikotavý.

zdroje: fotografia autorky článku

ZDIEĽAŤ
Predchádzajúci článokStrom uprostred futbalového ihriska
ďalší článokŠimpanz verzus dron
Mojím koníčkom je písanie, chov mačiek a maľovanie obrazov. K pohybovým aktivitám patrí honba za peknými fotografiami prírody či zvierat. Inak k smrti rada čítam - police plné kníh a voľný poukaz na nákup časopisov - to sú moje sny.

BEZ KOMENTÁRA

ZANECHAŤ ODPOVEĎ