Záhrada Troch sestier (botanická rozprávka)

Záhrada Troch sestier (botanická rozprávka)

307
0
ZDIEĽAŤ

„Tri sestry“ poznáme hlavne ako Čechovov román, českú punkovú kapelu, alebo ako mexickú telenovelu. Tri sestry však vystupujú aj v jednej, pôvodne irokézskej legende. Podľa nej je vhodné spolu vysádzať tri severoamerické plodiny.

Podľa legendy to bolo takto: žili spolu raz tri sestry, ktoré boli veľmi rozdielne. Najstaršia bola vysoká a štíhla, zahaľovala sa do zeleného závoja, blond vlasy jej povievali vo vetre a na slniečku rýchlo vysmädla i vyhladla. Prostredná bola vynaliezavá, životaschopná, avšak hanblivá a taká slabá, že nedokázala stáť na vlastných nohách. Najmladšia bola bacuľka, ktorá vo svojich žltých šatočkách ustavične pobehovala po tráve, z čoho často veľmi vyhladla.

Sestry sa spočiatku hádali a vyhýbali jedna druhej. Napokon však spojili svoje sily, čo sa ukázalo ako užitočné pre všetky tri, spolu dokázali viac, lepšie prosperovali. Tak hovorí legenda rozšírená po celom americkom kontinente, ktorá má však pravdepodobne irokézsky pôvod. Ide o najstaršie známe spoločné pestovanie plodín. Podľa už aj u nás zavedenej praxe je totiž výhodné vysádzať spoločne kukuricu, fazuľu a tekvicu. Takto bude úroda oveľa bohatšia.

Podľa pozorovaní sa tieto tri plodiny výborne dopĺňajú. Na pevnú stonku kukurice sa môže vyšplhať fazuľa. Tretia „sestra“ tekvica zasa prosperuje v tieni svojich „starších sestier“, pričom svojimi veľkými listami prikrýva pôdu. Listy fungujú ako mulč a zabraňujú rásť burinám. Jej pichľavé stonky zároveň bránia škodcom dostať sa k ostatným plodinám. Fazuľa má na koreňoch baktérie, ktoré dokážu viazať vzdušný dusík. Takto ho rastlina spracuje na formu použiteľnú aj pre tekvicu a kukuricu. Tekvica tiež dokáže prežiť na zvyškoch vlaňajších rastlín.

Kukurica siata (Zea mays) je jedna z najstarších domestikovaných rastlín vôbec, ktorej zdomácnenie je doteraz veľkou záhadou. Pravdepodobne vznikla z viacerých tráv rodu Zea, ktorým sa však súčasná kukurica len veľmi málo podobá a nie sú známe ani šľachtiteľské medzistupne. Kukurica ako taká „vznikla“ asi 4 000 rokov p. n. l., takže prvý Američania nemali ani dostatok času na jej domestikovanie. S tekvicou a fazuľou ju však spoločne pestovali pravdepodobne už od počiatkov severoamerického neolitu.

Fazuľa obyčajná (Phaseolus vulgaris) je jedným z troch druhov domestikovaných fazúľ. Môže vytvárať kríčkovité stonky s ukončeným rastom, väčšinou však vytvára stonky s neukončeným rastom, tzv. ovíjavé formy. Tie môžu byť až tri metre dlhé a sú pravotočivé. Potrebujú teda oporu, na ktorú sa výborne hodí pevná stonka kukurice, ako to odpozorovali pôvodný Američania. Struky fazule obsahujú rôzne dôležité minerály ako vápnik, železo, draslík, tiež vitamín B, PP a provitamín A.

Tekvica obyčajná (Cucurbita pepo) má dnes mnoho najrôznejších odrôd. Dochované semená zo Strednej Ameriky boli datované až na obdobie 5 000 rokov p. n. l. Jej domestikácia teda siaha ešte ďalej do minulosti ako zdomácnenie kukurice. Má po zemi sa plaziacu stonku s veľkými listami. Plod-bobuľa obsahuje až 90% vody a dôležité mineráli ako železo horčík, draslík, sodík a množstvo vitamínov. Zaujímavo sa táto pôvodne americká plodina spojila s pôvodne európskym sviatkom, ktorý Američania nazývajú Helloween.

Tieto tri druhy zeleniny sa navzájom výborne dopĺňajú aj z dietetického hľadiska. Kukurica má vysokú energetickú hodnotu, fazuľa vysoký obsah bielkovín a tekvica zasa vitamínov. V Spojených štátoch ich spolu varia v jedle známom ako succotash, alebo polievka Troch sestier. Tu je recept na jej prípravu:

Potrebujeme ¾ až 1 šálku cez noc vo vode namočených fazúľ, 1 menšia tekvica (žaluďová, hokajdo, iná), 1 šálka lahôdkovej kukurice (mrazená, v konzerve…), masť alebo olej, 1 nakrájaná cibuľa, 1 väčšia nakrájaná mrkva, 3-4 strúčiky pretlačeného cesnaku, 1 nakrájaný zeler, 3-4 šálky zeleninového vývaru, tymian, soľ a čierne korenie.

1.      Zlejeme a opláchneme fazuľu. Dáme ju do hrnca a zalejeme vodou. Na miernom plameni ju necháme vrieť asi 45 minút alebo, kým nezmäkne. Sledujeme, aby sa nerozvarila. Keď je potrebné, pridáme vodu.

2.      Kým sa fazuľa varí, prepolíme tekvicu a vyberieme jadierka. Obe polovice pečieme v trúbe pri cca 190 °C asi 45 minút a sledujeme aby nezmäkla dužina.

3.      Vo väčšom hrnci rozohrejeme olej či masť a prihodíme nakrájanú cibuľu. Na miernom plameni ju pečieme do zlatova (cca 10 minút).

4.      Do hrnca pridáme na kocky nakrájanú mrkvu, cesnak a zeler a pečieme do spenenia 5-10 minút.

5.      Opečenú tekvicu vydlabeme zo šupky, pridáme k cibuli a zelenine a dobre premiešame.

6.      Pridáme zeleninový vývar a privedieme do varu.

7.      Znížime plameň, pridáme fazuľu, kukuricu a tymian. Okoreníme, dosolíme, prikryjeme na 5 minút a občas premiešame.

8.      Podávame horúce s čerstvým chrumkavým pečivom.

Zdroje:

http://www.ng.hu/Termeszet/2017/01/09/A-harom-nover-kertje

http://magus-memories.blogspot.sk/2014/11/the-legends-of-three-sisters-native.html

http://www.geniuskitchen.com/recipe/three-sisters-soup-410371

https://cs.wikipedia.org

BEZ KOMENTÁRA

ZANECHAŤ ODPOVEĎ